انواع ایرانیت کدام است و چه ویژگی هایی دارد؟
ورق ایرانیت از رایجترین و قدیمیترین پوششهایی است که در اجرای سقف ساختمانها بهکار میرود. انواع ایرانیت با سطح موجدار و متریال مختلف شناخته میشوند که در انتخاب آنها باید به عوامل مختلفی مانند نوع کاربری ساختمان، نوع فضا، شرایط آبوهوایی منطقه، همخوانی با بنا ازنظر ظاهری و … توجه داشته باشید. وجود تنوع در مواد سازنده ایرانیتها، ویژگیها و کاربریهای منحصربهفردی را ایجاد کرده است که پیش از خرید باید با آنها آشنا شوید. به همین منظور، در ادامه مطلب به معرفی انواع مختلف ایرانیت، مزایا و ویژگیهای هرکدام از آنها میپردازیم.
ایرانیت چیست؟
ورقهای موجداری که برای پوشش سقف و در برخی موارد دیوارهای ساختمانها استفاده میشود، ایرانیت نام دارد. در تعریفی دیگر میتوان گفت که ایرانیت، ورقهای راهراهی است که همانند روکش برای سطوح مختلف ساختمانها بهشمار میرود. در مناطق بارانخیز از انواع ایرانیت بهعنوان جایگزین قیرگونی و ایزوگام سقف ساختمان استفاده میشود؛ چراکه این محصول مقاومت بینظیری دربرابر رطوبت و گرما دارد و بهدلیل ایجاد سطح شیبدار و همچنین موجدار مانع از جمع شدن آب باران میشود.
استفاده از ایرانیت در ایجاد سقفهای کاذب نیز بسیار رایج است. حضور پررنگ این محصول کاربردی در پوشش سقف انباری، سولههایی با متراژ کم، سرویس بهداشتی و کانکسها نیز بهچشم میخورد. بهطورکلی، از ایرانیتها برای پوشش دادن سقفها درکنار ایجاد ظاهر زیبا در نمای ساختمانها استفاده میشود.
انواع ایرانیت
برای دستهبندی انواع ایرانیت میتوان روی فاکتورهای مختلفی مانند کاربرد، شکل ظاهری، متریال سازنده و …تاکید داشت. اما مهمترین عامل در دستهبندی این محصول، جنس آنها است؛ چراکه هرکدام از مواد سازنده ایرانیتها، ویژگیها، مشخصات و قابلیتهای منحصربهفردی را بههمراه دارند. انواع ایرانیت براساس نوع متریال سازنده شامل موارد زیر است:
ایرانیت فایبرگلاس
ایرانیت فایبرگلاس یکی از انواع رایج این محصول است که در تولید آن از ترکیب پشم شیشه، پلیمرهای دانه درشت و دیگر مواد تقویت کننده استفاده میشود. بهطور کلی میتوان گفت که پایه فایبرگلاس از متریال پلاستیکی و الیاف شیشه است. ایرانیتهای از جنس فایبرگلاس با اشکال صاف و یا موجدار عرضه میشوند؛ این درحالی است که ورقهای فایبرگلاس در دیگر اشکال سینوسی، کرکرهای، ذوزنقهای و … نیز وجود دارند. انواع ایرانیت فایبرگلاس با مقاومت عالی دربرابر برودت و حرارت شناسایی میشوند و بههمین دلیل کاربرد فراوانی نیز دارند. بررسی ایرانیتهای فایبرگلاس از جنبههای مختلف به شرح زیر است:
کاربردهای رایج ایرانیت فایبرگلاس:
سقف و دیوارهای گلخانهها و فضاهای پرورش گل
- ساخت ناودانی
- سقف سرویس بهداشتی
- سقف و دیوارهای انباری
- ساخت فضای آبخوری دامها
- سقف فضاهای کوچک و با ابعاد کم
مزایای ایرانیت فایبرگلاس
وزن سبک
- استحکام بالا
- قیمت مناسب و مقرونبهصرفه
- نصب آسان
معایب ایرانیت فایبرگلاس
امکان پوسته پوسته شدن دربرابر عوامل جوی شدید مانند نور مداوم خورشید و تگرگهای شدید
- ایجاد شکستگی در اثر راه رفتن روی آن بهدلیل ضخامت کم
- ایجاد سروصدای شدید ناشی از برخورد قطرات باران
انواع ایرانیت فایبرگلاس
ورقهای فایبرگلاس که برای پوشش سقف و دیوارهای ساختمانهایی با کاربری مختلف استفاده میشود، شامل انواع مختلفی است، ازجمله:
فایبرگلاس رولی یا متری
محبوبترین نوع ایرانیت فایبرگلاس که امکان خرید آن در متراژهای مختلف وجود دارد، فایبرگلاس رولی یا متری نام دارد. شما میتوانید این محصول را با توجه به نیازتان در متراژ موردنظر، رنگ دلخواه و حتی بیرنگ سفارش دهید. استفاده از فایبرگلاس رولی در پوشش داخلی ساختمان در بین طراحان داخلی بسیار رایج و پرطرفدار است.
فایبرگلاس برش خورده
این نوع از ایرانیتهای فایبرگلاس، تمام ویژگیهای فایبرگلاس رولی را دارند؛ با این تفاوت که صفحات آن در اندازههای معین عرضه میشود. به این معنی که امکان خرید آنها در متراژ دلخواه مشتری وجود ندارد و به همین دلیل به آن فایبرگلاس برش خورده میگویند. این محصول نیز در طیف رنگی متنوع تولید میشود که در ساخت انواع فضاها کاربرد دارد.
فایبرگلاس نیمه جامد
از دیگر انواع ایرانیت فایبرگلاس میتوان به نوعی پوشش مایع و با ویسکوزیته بالا اشاره کرد که با عنوان فایبرگلاس نیمه جامد معرفی میشود. این محصول بهویژه در ایجاد عایق برودتی و حرارتی بین لایههای دیوار کاربرد دارد. جنس فایبرگلاس نیمه جامد نیز همانند دیگر انواع ایرانیت فایبرگلاس است؛ با این تفاوت که متریال سازنده آن مرحله ریخته شدن در قالبهای سرد کارخانه و رسیدن به شکل جامد را طی نکرده است. از این محصول بهعنوان عایق در میان مصالح دیوارسازی استفاده میشود و درواقع نوعی پوشش بعد از چینش اولیه ساختمان بهشمار میرود.
ایرانیت پنکوسیم یا سیمانی
از دیگر موادی که در ساخت ورقهای ایرانیت کاربرد دارد، میتوان به پنکوسیم اشاره کرد. پنکوسیم درواقع نوعی متریال ساختمانی است که از ترکیب پنبه و سیمان بهدست میآید که نسبت به ایرانیتهای فایبرگلاس از انعطافپذیری کمتری برخوردار است. این محصول در بین انواع ایرانیت، با وزن بالاتر و مقاومت بیشتر شناخته میشود که در سه شکل صاف، لولهای و موجدار قابل انتخاب است. ایرانیتهای سیمانی با اشکال صاف را اترنیت و با اشکال لولهای را آذریت میگویند.
یکی از اصلیترین ویژگی ایرانیتهای پنکوسیم یا سیمانی این است که در ابعاد مشخصی تولید و عرضه میشوند و مواد سازنده آنها سازگاری بینظیری با محیطزیست دارند. مقاومت بالا دربرابر گرما و حرارت، ایمنی عالی و روش اجرای آسان و بدون نیاز به ملات و دیگر مصالح، از دیگر ویژگیهای ایرانیت سیمانی بهشمار میرود.
کاربردهای رایج ایرانیت پنکوسیم عبارت است از:
- ایرانیت پنکوسیم صاف و موجدار: برای اجرای سقفهای شیبدار روی خرپا کاربرد دارند.
- ایرانیت پنکوسیم لولهای: برای ایجاد پوشش محافظ روی لولههای آب و گاز در فضای باز، مناسب هستند.
- ایرانیت فلزی یا گالوانیزه
در بین انواع ایرانیت، نوبت به معرفی ایرانیتهایی از جنس فلز یا گالوانیزه رسیده است که با کاربردهای فراوان، توانستهاند جایگاه خوبی را در بین مصرفکنندگان نصیب خود کنند. ورقهای گالوانیزه را میتوان در ضخامتهای مختلف و طرحهای متنوع انتخاب کرد که هرکدام از مدلها دارای وزن متفاوتی نیز هستند. این محصولات در رنگهای قرمز، قهوهای، آبی و نارنجی وجود دارند که زیبایی چشمنوازی را به ساختمانها میبخشند.
ایرانیتهای فلزی نسبت به ایرانیتهای سیمانی و فایبرگلاس، طول عمر بالاتری دارند و همچنین مقاومت آنها دربرابر خوردگی، زنگزدگی و عوامل جوی شدید بیشتر است. همین ویژگیهای ایرانیت گالوانیزه، میزان آسیبهای ناشی از عوامل محیطی را کاهش داده و استحکام سقف ساختمانها را بالا میبرد. همچنین کاهش زمان موردنیاز برای آمادهسازی سطح ایرانیت فلزی و نصب آسان آن، مزیتهایی است که منجر به استقبال زیاد کاربران از این محصول نسبت به دو نوع دیگر ایرانیت شده است.
کاربرد انواع ایرانیت
حالا که با انواع مختلف ایرانیت آشنا شدهاید و ویژگیهای منحصربهفرد هرکدام از آنها را میدانید، نوبت به بررسی کاربردهای رایج انواع ایرانیت رسیده است. آگاهی از کاربردهای معمول و مناسب ورقهای ایرانیت به شما در انتخاب بهترین محصول با توجه به نیازها و الویتهایتان کمک میکند. کاربرد ایرانیتها براساس نوع متریال سازنده آنها به این شرح است:
کاربرد ایرانیت سیمانی:
ساخت سقف سولهها
- ساخت شیروانی
- ساخت انباری
- ساخت اتاقک
کاربرد ایرانیت فایبرگلاس:
ساخت سقف نورگیرها و پاسیو
- ساخت گلخانهها
- ساخت پارکینگها
- ساخت آلاچیقها
- ساخت سقف سرویسهای بهداشتی
- پوشش سقف و دیوارهای مرغداری
- ساخت محل آبخوری حیوانات
- ساخت ناودانی
- ساخت انباری
- ساخت سقف و دیوار فضاهای کوچک
کاربرد ایرانیت گالوانیزه:
ساخت لولههای بخاری
- ساخت سقف و دیوار انواع سالنها
- ساخت سقف و دیوار انواع سولههای صنعتی
- سقف شیروانی منازل
- ساخت کانال کولر
- ساخت نردبان و سینی کابل
سخن پایانی
ورقهای ایرانیت از رایجترین و قدیمیترین محصولاتی هستند که بهویژه در اجرای سقف ساختمانهای مختلف کاربرد چشمگیری دارند. انواع ایرانیت را میتوان با تمرکز برروی موادسازنده آنها به ورقهایی از جنس سیمانی، گالوانیزه و فایبرگلاس تقسیمبندی کرد. پیش از انتخاب و استفاده از ایرانیتها در ساختمانسازی، باید بهخوبی با انواع مختلف آن آشنا باشید؛ چراکه هرکدام از آنها، کارایی، ویژگیها و مزیتهای منحصربهفردی را ارائه میکنند. برای کمک به شما در خرید بهترین و مناسبترین ورقهای ایرانیت، در این مطلب به بررسی انواع این محصول و ویژگیهای خاص هرکدام از آنها پرداختیم.
پیام بگذارید