راهنمای کامل زیرسازی سقف شیروانی
اولین مرحله در اجرای سقف شیروانی، زیرسازی نام دارد که برای مقاومسازی ساختمان باید بهصورت اصولی و استاندارد انجام شود. بهطور معمول در زیرسازی سقف شیروانی، از پروفیلهای فلزی و چوبی باکیفیت استفاده میشود که به استحکام و دوام سقفهای شیب دار کمک میکنند. در راهنمای کامل زیرسازی سقف شیروانی به انتخاب متریال مرغوب و مناسب تاکید زیادی شده است؛ چراکه وزن تمام ورقهای شیروانی و همچنین اتصالات را همین زیرسازی سقف شیب دار تحمل میکند. برای آشنایی با تمام آن چیزی که در مهمترین مرحله از ساخت سقفهای شیروانی انجام میشود، با ادامه مطلب همراه شوید.
اهمیت زیرسازی سقف شیروانی
همانطور که اشاره شد، مرحله زیرسازی برای ساخت سقفهای شیروانی اهمیت زیادی دارد؛ چراکه اگر بخش زیرین سازه محکم و قوی نباشد، باید نگران استحکام و پایداری سقف ساختمان باشید. با توجه به نکات و مراحل ذکر شده در راهنمای کامل زیرسازی سقف شیروانی، علاوه بر زیباسازی بنا، از مشکلاتی که ناشی از سهلانگاری و عدم مقاوم سازی زیرسازی سقف منتظرتان است، در امان خواهید بود.
مهندسان معماری برای ساخت سقف شیروانی، شیب 32 درجه را اجرا میکنند و با استفاده از پروفیلهای فلزی و باکیفیت کار زیرسازی سقف را انجام میدهند. این پروفیلها با فاصله 70 یا 80 سانتیمتری و بهصورت موازی برروی شاهتیرها قرار گرفته و با کمک ابزارهای جوشکاری درکنار هم محکم میشوند. تمام این مراحل، از پیادهسازی شیب مناسب تا جوشکاری حرفهای، همگی در مقاومسازی و اجرای اصولی سقف شیبدار مهم هستند.
متریال موردنیاز برای زیرسازی سقف شیروانی
پیش از بررسی مراحل زیرسازی سقف شیب دار، بهتر است نگاهی به متریال و مواد موردنیاز در اجرای این مرحله مهم بیندازیم. برای زیرسازی سقفهای شیروانی به این مواد ساختمانی نیاز خواهید داشت:
- تیرچه بتنی: بهطور کلی، ساختار اصلی بخش زیرین سقفهای شیبدار را تیرچههای بتنی تشکیل میدهند. این متریال بهطور قابل توجهی استحکام و مقاومت سازه را افزایش میدهند.
- فلزات سبک: برروی ساختار کلی سقف یا همان تیرچه بتنی، پروفیلهای فولادی که بهتر است از فولاد ضدزنگ باشند، قرار میگیرد. این فلزات، وزن سبک و درعین حال مقاومت بسیار بالایی دارند.
- چوب: در برخی موارد و با توجه به موقعیت مکانی، نوع ورق شیروانی و همچنین آبوهوای منطقه، از چوب نیز برای ساخت بخش زیرین سقف شیبدار استفاده میشود.
مراحل زیرسازی سقف شیروانی
در بررسی تمام آن چیزی که در راهنمای کامل زیرسازی سقف شیروانی به آن پرداخته شده است، نوبت آن رسیده که مراحل زیرسازی سقفهای شیبدار را معرفی کنیم. ابتدا دورتادور سقف را با استفاده از پروفیلهای چوبی و فلزی میپوشانند که همانند یک کلاف تمام سازه را دربرمیگیرد. سپس با کمک اتصالات مناسب، پروفیلها را به اسکلت ساختمان، متصل و محکم میکنند. همانطور که اشاره شد، مرحله زیرسازی سقف شیب دار بسیار مهم است؛ چراکه ساختمان را دربرابر تغییرات جوی مانند باد، طوفان، باران، زلزله و … مقاوم میسازد. مراحلی که باید در ساخت قسمت زیرین سقف شیروانی انجام شود، شامل موارد زیر است:
بررسی ساختار موجود
در اغلب موارد، زیرسازی سقفهای شیروانی، حتی با وجود روسازی متفاوت، مشابه یکدیگر است. در اولین قدم باید وضعیت فعلی سقف را بررسی کنید تا از سلامت و مقاومت آن مطمئن شوید. در برخی موارد برای ساخت سقف شیبدار نیاز است که به تقویت ساختار زیرین بپردازید و تعمیرات مختلفی انجام دهید. این در شرایطی است که میخواهید سقف ساختمان را تغییر دهید و یا سقف شیروانی را تعویض کنید. اما در شرایطی که قرار است برای ساختمانهای نوساز، سقف شیروانی نصب شود؛ در اولین مرحله باید یک خرپا ایجاد شود. خرپا درواقع ساختاری است که با پروفیلهای فلزی باکیفیت و در ابعاد مشخص در بخش زیرین سقف جوش داده میشود.
آماده سازی سطح زیرین سقف شیروانی
در مرحله بعدی باید سطح زیرین سقف شیروانی را بهمنظور نصب زیرسازی آماده کنید. این مرحله شامل پاکسازی کامل سطح، تمیزکاری آجرها و همچنین تعمیر آنها و ازبین بردن هر نوع ذرات و آلودگیهایی است که مرحله نصب زیرسازی را با مشکل مواجه میکند.
بررسی شیب پوشش سقف
شیب، از مهمترین فاکتورهایی است که در زیرسازی سقفهای شیروانی باید به آن توجه شود. بدون شک، هرچه شیب سقف بیشتر باشد، فشار جاذبه که روی سازه اعمال میشود نیز افزایش مییابد. به همین دلیل باید پیش از نصب زیرسازی، شیب را با قواعد و اصول استاندارد ارزیابی کنید و مناسبترین سطح شیب را درنظر بگیرید. برای کاهش فشار وارده بر سازه، عموما فاصله تیرریزیها که به آنها اکس نیز گفته میشود را کم میکنند. تیرریزی یا شاسی کشی، مهمترین عامل در ساختار سقف شیبدار است که در صورت اجرای صحیح، یک شبکه یکپارچه را بهمنظور اجرای پوشش اصلی سقف شیروانی فراهم میکند.
نصب زیر سازی سقف شیب دار
در این مرحله که درواقع اصلیترین مرحله در راهنمای کامل زیرسازی سقف شیروانی محسوب میشود، باید برای نصب تیرچههای بتنی و یا فلزات سبک اقدام کنید. در نصب و محکمسازی این متریال ساختمانی باید دقت بالایی داشته باشید و روشها و تجهیزات مناسبی استفاده کنید. بسیاری از معماران از رایجترین و کاربردیترین روش نصب زیرسازی سقفهای شیروانی بهنام گاتر استفاده میکنند. در این روش، تاکید زیادی بر اجرای اصولی آبرو در سقف شیبدار شده است؛ چراکه مانع از نفوذ آب باران و برف به درون سازه و محیط اطراف میشود. اگر قرار است برای نصب زیرسازی سقف ساختمان، روش گاتر را دنبال کنید، این مراحل اصلی انجام میشود:
- جوشکاری فریمهای گاتر
- نصب فریمها
- اتصال لبه فریم گاترها
- جوشکاری خم پیشانی و ورق به پروفیلها
- جوشکاری ورقهای شیروانی(در اکثر موارد مدل دامپا)
- نصب تراس
ارزیابی و تست ساختار زیرسازی سقف
پس از آنکه مرحله نصب زیرسازی انجام شد، باید ساختار کلی آن را تست و ارزیابی کنید. برای این کار باید تمام فاکتورهایی که در سنجش پایداری و استحکام سقف تعریف شده است را بررسی کنید تا از مقاومت مطلوب و ایدهآل آن مطمئن شوید. به این شکل میتوانید موارد مشکلزا و دردسرساز را رفع کرده و کار ساخت بهترین و مقاومترین زیرسازی سقف شیروانی را به پایان برسانید.
نکات مهم در راهنمای کامل زیرسازی سقف شیروانی
درکنار مراحلی که باید در زیرسازی سقفهای شیروانی پشتسر بگذارید، یکسری نکات مهم و کلیدی وجود دارد که دانستن آن به پیادهسازی اصولی و مستحکم زیرسازی این نوع از سقفها کمک میکند، ازجمله:
- انتخاب و استفاده از متریال باکیفیت و با استاندارد بالا در اجرای مرحله زیرسازی سقفهای شیبدار بسیار مهم است. این یک نوع سرمایهگذاری بلندمدت بهشمار میرود؛ چراکه شما را از هزینههای تعمیرات و حتی تعویض در آینده دور میکند.
- در اجرای زیرسازی سقفهای شیروانی باید توجه زیادی به قوانین و مقررات ساختمانی داشته باشید و آنها را بهطور کامل رعایت کنید.
- یکی از مهمترین مسائلی که باید در زیرسازی سقفهای شیبدار درنظر داشته باشید، بار موردنیاز و قابل تحمل برای ساختار سازه است. سهلانگاری در توجه به انتخاب بار موردنیاز و مواد مناسب بدون شک دردسرهای مختلفی ایجاد خواهد کرد.
- روشهای مدرن و تکنولوژیهای بهروز در انجام زیرسازی سقف شیب دار، به اجرای اصولی و مقاومسازی بنا کمک میکند؛ بنابراین تا حد امکان از آنها بهره ببرید.
سخن پایانی
سقف شیروانی یکی از رایجترین و محبوبترین انتخابها برای خانهها و ویلاها بهویژه در شهرهای شمال کشور بهشمار میرود. در اجرای این نوع سقفها علاوه بر زیبایی، باید به اصول ساختوساز و محکمسازی بنا نیز توجه داشته باشید. با توجه به اهمیت این موضوع، در این مطلب به بررسی راهنمای کامل زیرسازی سقف شیروانی پرداختیم؛ چراکه زیرسازی، اولین و مهمترین مرحله در ساخت سقفهای شیبدار است که روش انجام آن، مقاومت و زیبایی سقف را تعیین میکند.
پیام بگذارید