نشانه‌های اجرای نامناسب سقف شیروانی

برای برخی ساختمان‌ها از سقف‌های شیروانی استفاده می‌شود که از نمای روبه‌رو شبیه مثلث بوده و شیب‌های متفاوتی در هر طرف خود دارد. نحوه‌ی نصب سقف‌های شیروانی در زیبایی ظاهری ملک شما تاثیر زیادی داشته و عمر مفید استفاده از آن را نیز تعیین می‌کند. به این معنی که با نصب نامناسب و غیراستاندارد سقف شیروانی، همیشه درگیر تعمیر و رفع مشکلات آن خواهید بود و برای این کار باید هزینه زیادی نیز بپردازید. آشنایی با نشانه های اجرای نامناسب سقف شیروانی به شما در تشخیص این موضوع که سقف ساختمان شما به صورت اصولی و استاندارد نصب شده است یا خیر، کمک می‌کند. بنابراین اگر قصد دارید برای ساختمان تازه تاسیس خود، سقف شیروانی نصب کنید و یا می‌خواهید سقف فعلی را تعویض کنید، با ادامه این مطلب همراه باشید.

نشانه‌های اجرای نامناسب سقف شیروانی
نشانه‌های اجرای نامناسب سقف شیروانی

نکات مهمی که باید قبل از تعمیر سقف شیروانی به آن توجه داشته باشید

سقف‌های شیروانی پس از چند سال استفاده، به تعمیر و در برخی موارد تعویض نیاز دارند. اگر می‌خواهید سقف شیروانی خانه خود را تعمیر کنید، مطمئن شوید که پیش از هر اقدامی، این نکات پیگیری و اجرا شود. در غیر این صورت شاهد علائم و نشانه های اجرای نامناسب سقف شیروانی خواهید بود. گروه اجرایی و تعمیراتی سقف شیروانی که انتخاب کرده‌اید باید پیش از شروع کار، این نکات کلیدی را بررسی و رعایت کنند:

  • بررسی و شناسایی خرابی‌ها و مشکلات موجود باید پیش از تعمیر یا تعویض سقف شیروانی، انجام شود.
  • عدم توجه به مشکلاتی مانند ترک‌ها، نشت آب، زنگ‌زدگی و یا خوردگی، به این معنی است که حتی بعد از تعمیر سقف شیروانی، مشکلات ادامه خواهد داشت.
  • گروه اجرایی سقف‌های شیروانی، باید پس از شناسایی مشکلات، به تعمیر تمام آنها بپردازند.
  • اگر مشکل نشت آب وجود داشته باشد، باید با جوشکاری و یا چسبکاری، سطح موردنظر را تعمیر کرده تا از نفوذ آب جلوگیری شود.
  • اگر در برخی قسمت‌های سقف شیروانی، ترک‌هایی را مشاهده کردید، باید با استفاده از فولاد و چسب، آنها را بپوشانید.
  • در صورت وجود زنگ‌زدگی و خوردگی نیز باید قطعات جدید جایگزین شده و سپس سطوح آن رنگ شود تا از بروز مجدد این مشکلات پیشگیری شود.
  • پس از انجام بررسی‌ها و رفع مشکلات مختلف باید تمام سقف را با مواد مخصوصی که در برای رطوبت و آب‌وهوای مختلف، مقاوم است، پوشانده شود.
نشانه‌های اجرای نامناسب سقف شیروانی
نشانه‌های اجرای نامناسب سقف شیروانی

اقدامات لازم برای اجرای مناسب سقف شیروانی چیست؟

برای جلوگیری از نشانه های اجرای نامناسب سقف شیروانی باید اقداماتی انجام شود که شامل موارد زیر است:

 ارزیابی وضعیت سقف

 ارزیابی وضعیت سقف به این معنی است که باید ابتدا شرایط کلی سقف از نظر وجود مشکلات بررسی شود. به این معنی که تعمیر و یا تعویض سقفی که نشتی آب دارد و یا دچار زنگ‌زدگی، ترک‌خوردگی و دیگر آسیب‌ها است، کار بیهوده‌ای محسوب می‌شود.

 تعیین بودجه

 برای تعمیر سقف شیروانی باید پیش از هر اقدامی، بودجه و هزینه موردنیاز برای این کار، مشخص شود. به این خاطر که ممکن است در ادامه روند کار با هزینه‌هایی مواجه شوید که برای آن مبلغی درنظر نگرفتید. می‌توانید از گروه اجرایی برای تعیین میزان منابع مالی موردنیاز برای نصب و تعمیر سقف شیروانی، راهنمایی بگیرید.

 انتخاب پیمانکار مورد اعتماد

یکی از مهم‌ترین اقداماتی که پیش از تعمیر سقف شیروانی باید به آن توجه زیادی داشته باشید، انتخاب پیمانکار حرفه‌ای، باسابقه و مورداعتماد است. برای رسیدن به نتایج مطلوب در نصب و تعمیر سقف‌های شیروانی خانه خود، مطمئن شوید که پیمانکاری باتجربه انتخاب کرده‌اید.

استفاده از مواد با کیفیت

برای جلوگیری از نشانه های اجرای نامناسب سقف شیروانی، باید از مواد باکیفیت و درجه یک استفاده شود. سقف‌های شیروانی در معرض نور مستقیم خورشید، رطوبت و تغییرات شدید آب‌وهوایی است. بنابراین برای نصب و تعمیر آن باید از موادی استفاده شود که دربرابر عوامل مخرب، مقاومت زیادی داشته باشد.

 تعیین زمان مناسب برای اجرای سقف شیروانی

 اگر قصد دارید سقف شیروانی ساختمان موردنظر خود را تعمیر یا تعویض کنید، باید بهترین زمان ممکن را برای این کار درنظر بگیرید. تیم اجرایی می‌تواند به شما در تعیین زمان مناسب با توجه‌به وضعیت فعلی سقف، شرایط آب‌وهوایی، فصل و همچنین برنامه‌های شخصی شما، کمک کند. بنابراین اگر مشکل حادی مانند نشتی آب که بلافاصله باید برطرف شود را ندارید، این کار را به مناسب‌ترین زمان ممکن موکول کنید.

نشانه‌های اجرای نامناسب سقف شیروانی
نشانه‌های اجرای نامناسب سقف شیروانی

بهترین زمان برای بازسازی سقف شیروانی

همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد، برای نصب و تعمیر سقف‌های شیروانی باید بهترین زمان ممکن را انتخاب کنید. فاکتورهای مختلفی در تعیین زمان مناسب برای بازسازی سقف شیروانی نقش دارند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:

 فصل

 یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین فاکتورهایی که باید برای جلوگیری از نشانه های اجرای نامناسب سقف شیروانی به آن توجه داشته باشید، فصل است. این فاکتور به‌ویژه برای آن دسته از ساختمان‌هایی که در مناطقی با شرایط آب‌وهوایی فصلی قرار دارند، اهمیت زیادی دارد. بنابراین باید عملیات بازسازی سقف شیروانی را به بهترین فصل سال از نظر شرایط آب‌وهوایی موکول کنید. به‌عنوان مثال اگر در منطقه‌ای هستید که زمستان‌های سخت، برفی و سرد دارد، باید برای این کار، منتظر فصل تابستان یا بهار باشید.

وضعیت سقف شیروانی

یکی دیگر از فاکتورهایی که در تعیین زمان بازسازی سقف‌های شیروانی تاثیر دارد، وضعیت فعلی سقف موردنظر است. به این معنی که اگر سقف در وضعیت خرابی حاد مانند نشتی زیاد آب است، باید فورا برای تعمیر آن اقدام شود. اما اگر به‌طور کلی قصد تعویض یا تعمیر دوره‌ای سقف را دارید، بهتر است تمام فاکتورها را در انتخاب بهترین زمان بازسازی سقف درنظر بگیرید.

 برنامه‌ های شخصی شما

اگر جزو افراد پرمشغله هستید، مطمئنا در تعیین زمان مناسب برای تعمیر سقف‌های شیروانی، باید به برنامه‌های شخصی و روزانه خود توجه داشته باشید. توصیه ما این است که به تقویم کاری خود نگاهی بیندازید و با درنظر داشتن دیگر عوامل ذکرشده، برای تعمیر سقف شیروانی خانه خود اقدام کنید.

نشانه‌های اجرای نامناسب سقف شیروانی
نشانه‌های اجرای نامناسب سقف شیروانی

مهم ترین نشانه های اجرای نامناسب سقف شیروانی

حالا که با نکات و اقدامات مهم پیش از بازسازی سقف شیروانی و فاکتورهای مهم در تعیین بهترین زمان برای این کار آشنا شدید، نوبت آن رسیده است که اصلی‌ترین نشانه های اجرای نامناسب سقف شیروانی را نیز بدانید. توصیه می‌شود یک تیم اجرایی قوی و پیمانکاران باسابقه و حرفه‌ای را انتخاب کرده تا از بروز این مشکلات جلوگیری شود:

زیرسازی نامناسب سقف شیروانی

زیرسازی سقف شیب‌دار معمولاً با چوب نراد (یا چوب روسی) انجام می‌گیرد. اگر زیرسازی سقف شیروانی یا همان سربندی سقف سازه به‌صورت اصولی، مستحکم و با فاصله‌هایی مطابق با نوع و عرض ورق انجام نشود، طبیعتا پوشش سقف شیروانی استحکام لازم را نخواهد داشت و حتی می‌تواند در مقابل بادهای تند و برف سنگین فرو بریزد. سربندی نامناسب موجب معوج شدن پوشش شیروانی در طول زمان نیز خواهد شد و همین امر حرکت جریان آب را با مشکل مواجه می‌کند.

شیب نامناسب سقف شیروانی

اصلی‌ترین و بارزترین تفاوت سقف‌های شیروانی با دیگر سقف‌ها، شیب‌دار بودن آنهاست. بنابراین برای سرازیر شدن آب و جلوگیری از تجمع آن، باید این سقف‌ها با شیب استاندارد ساخته و نصب شوند. برخی از مشکلات رایج که به شیب این مدل از سقف‌ها مربوط می‌شود، عبارت است از:

  • در صورتی که از شیب خیلی کم برای این مدل سقف‌ها استفاده شود، آب ناشی از بارندگی به جای سرریز شدن، در قسمت‌های کم شیب سقف جمع شده و باعث نشتی و آسیب‌های جدی بعدی به سقف می‌شود.
  • همچنین شیب زیاد سقف‌های شیروانی نیز باعث بروز مشکلات مختلفی می‌شود که ناشی از سرازیر شدن شدید آب به سمت دیوارها و دیگر سازه‌های ساختمان است.

 نشت آب از سقف شیروانی

یکی دیگر از رایج‌ترین و درعین حال مخرب‌ترین نشانه های اجرای نامناسب سقف شیروانی، نشت آب از آن است. برای جلوگیری از این مشکل، تیم اجرایی باید از اتصالات قوی و استاندارد استفاده کرده و نکات مهم در این زمینه را به‌خوبی رعایت کنند. در غیر این صورت شاهد نشت آب و ورود آن به ساختمان از برخی قسمت‌های سقف خواهیم بود، مانند:

  • نقاط اتصال
  • جوش‌‌ها
  • ترک‌‌ها

در این شرایط، اگر نشست آب به سرعت برطرف نشود، باید در انتظار این آسیب‌ها باشید:

  • لکه‌های روی سقف
  • پوسیدگی اتصالات
  • خرابی سازه‌‌های دیگر

شکستگی و ترک سقف شیروانی

در صورتی که پس از نصب یا بازسازی سقف شیروانی خانه خود، ترک‌ها یا شکستگی‌هایی را مشاهده کردید، باید به پیمانکار اطلاع بدهید، زیرا آنها کار خود را به درستی انجام نداده‌اند. یک تیم اجرایی قوی و حرفه‌ای به‌خوبی می‌داند که سقف‌های شیروانی در معرض آسیب نور خوشید، تغییرات آب‌وهوایی شدید و همچنین فشار بادهای فصلی هستند، بنابراین باید در اقدامات اجرایی خود، این موارد را پیش‌بینی کنند.

یکی از اصلی‌ترین نشانه های اجرای نامناسب سقف شیروانی، ایجاد ترک، شکستگی و زدگی در سقف است. البته باید بدانید که کار به همین جا ختم نمی‌شود و عدم رفع این مشکل باعث بروز مشکلات شدیدتری مانند نشت آب، کاهش عمر مفید سقف و همچنین تخریب سازه می‌شود. بنابراین به محض مشاهده هرگونه ترک و شکستگی به تیم اجرایی آن اطلاع دهید.

تاب‌ خوردگی و زنگ‌ زدگی سقف شیروانی

اگر سقف شیروانی شما از جنس فلز باشد و پس از عملیات بازسازی آن، نشانه‌هایی از زنگ‌زدگی و تاب‌خوردگی مشاهده شود، به این معنی است که پیمانکار موردنظر، از روکش سقف شیروانی ضعیف و بی‌کیفیت استفاده کرده است. سقف شیروانی از هر جنس و مدلی که باشد باید دربرابر عوامل مخرب آب‌وهوایی مانند رطوبت، فشار و نور مستقیم، از مقاومت بسیار بالایی برخوردار باشد. درغیر این صورت با اولین تغییرات فصلی و آب‌وهوایی، مشکلات مختلفی بروز پیدا می‌کند. 

 سطح ناهموار سقف شیروانی

یکی دیگر از نشانه‌هایی که ناشی از اجرای نامناسب سقف شیروانی است، به ناهموار بودن سطح شیب‌دار مربوط می‌شود. به این معنی که اگر سطح سقف، نامنظم، ناهموار و همچنین معوج باشد، نصب و تعمیر سقف شیروانی شما با ضعف و مشکل انجام شده است.

سقفی که سطح ناهموار دارد، به درستی روکش نمی‌شود و همچنین به مرور باعث نشت آب به سازه موردنظر می‌شود. بنابراین اگر در بررسی سقف شیروانی بعد از بازسازی به مواردی از ناهمواری برخورد کردید، حتما به پیمانکار برای رفع این مشکل اطلاع دهید.

استفاده از مواد بی‌کیفیت

همان‌طور که بارها به آن اشاره شد، سقف‌های شیروانی باید از مقاومت بالایی دربرابر عوامل مخرب مختلف برخوردار باشند. افزودن این ویژگی به سقف سازه شما تنها با استفاده از مواد مقاوم و باکیفیت میسر می‌شود. بنابراین اگر پیمانکاری که به بازسازی سقف شیروانی می‌پردازد از مواد نامرغوب استفاده کند، به این معنی است که به زودی با مشکلات و دردسرهای زیادی مواجه خواهید شد. همچنین مواد نامرغوب، عمر مفید استفاده از سقف را به‌طور چشم‌گیری کاهش می‌دهد. 

 نصب غیر اصولی

 در کنار تمام موارد ذکر شده، یکی دیگر از بارزترین نشانه های اجرای نامناسب سقف شیروانی به نحوه نصب بخش‌های مختلف آن بازمی‌گردد. توجه داشته باشید که نصب غیراصولی این سقف‌ها، مشکلات و آسیب‌های جدی به‌همراه دارد و عملکرد و عمر مفید سقف را به شدت کاهش می‌دهند. به‌عنوان مثال نصب غیر استاندارد عایق صوتی یا حرارتی باعث ایجاد مشکلات صوتی و حرارتی در سازه و سقف می‌شود.

هم‌پوشانی اصولی پوشش‌های سقف شیروانی

سقف‌های شیروانی در نواحی پربارش مانند شمال کشور باید همپوشانی یا اورلب (Overlab) دوطرفه داشته باشد. اگر فقط یکی از پوشش‌ها یا ورق‌ها روی دیگری قرار گیرند، به‌مرور از محل روی همپوشانی ورق‌ها امکان نشت آب به سطح زیرین وجود دارد. همین موضوع به ظاهر ساده می‌تواند موجب پوسیدگی پوشش سقف شیروانی، زیربندی سقف / سربندی سازه و حتی گچ‌بری و سقف اتاق‌ها شود.

محل بستن اتصالات سقف شیروانی

نکته بعدی که باید توجه کرد محل بستن اتصالات و پیچ‌های شیروانی است که بسیار حائز اهمیت است. ورق‌های شیروانی برآمدگی‌هایی به منظور هدایت جریان آب و همچنین فرورفتگی‌هایی برای جریان آب دارد. محل بسته شدن پیچ شیروانی دقیقاً روی برآمدگی‌ها هستند. اگر پیچ را روی مسیر آب (فرورفنگی‌ها) بسته شود، ممکن است خسارت‌های جبران‌ناپذیری به پوشش وارد آید.

سخن پایانی

سقف‌های شیروانی که با عنوان سقف‌های شیبدار نیز شناخته می‌شوند، یکی از رایج‌ترین سقف‌هایی است که برای انواع سازه‌ها کاربرد دارد. برای نصب و یا تعمیر این مدل سقف‌ها باید برخی اقدامات اولیه و نکات مهم درنظر گرفته شود تا از بروز مشکلات و دردسرهای جدی مانند نشت آب جلوگیری شود. آشنایی با نشانه های اجرای نامناسب سقف شیروانی به شما در تشخیص زودهنگام مشکلات کمک کرده و به این شکل می‌توانید در اسرع وقت برای رفع آن اقدام کنید. در این مطلب به معرفی برخی از رایج‌ترین و اصلی‌ترین علائم اجرای نامناسب سقف شیروانی پرداختیم.

پیام بگذارید