بخشها و اجزای مهم سقف شیروانی
سقف شیروانی که با داشتن سطح شیبدار شناخته میشود ازجمله محبوبترین گزینهها در بین انواع سقفها محسوب میشود. سقفهای شیروانی سازگاری بالایی با مناطق پربارش دارند و به همین دلیل این نوع از سقفها در مناطق شمالی کشور بیشتر بهچشم میخورد. اجزای مهم سقف شیروانی بهگونهای است که مقاومت بام ساختمانها را دربرابر تغییرات جوی شدید مانند برف سنگین و بارانهای زیاد، افزایش میدهد. در صورتی که میخواهید درکنار افزایش استقامت بام خانهتان از زیبایی انواع سقف شیروانی بهرهمند شوید، بهتر است با بخش های مهم سقف شیروانی که در ادامه به بررسی آن میپردازیم، آشنا شوید.
سقف شیروانی چیست؟
سقف شیروانی درواقع نوعی سقف شیبدار است که علاوه بر ایجاد نمایی لوکس و زیبا، استحکام بام سازه را نیز دوچندان میکند. سقفهای شیروانی را میتوان با توجه به فاکتورهای مختلف مانند تعداد جهت شیب، جنس ورق شیروانی و طرحهای متنوع دستهبندی کرد. بنابراین با توجه به موقعیت جغرافیایی، سبک معماری بنا و همچنین سلیقهتان میتوانید بهترین انتخاب را در بین انواع سقف شیروانی تجربه کنید. بهطور معمول، اجزای مهم سقف شیروانی در تمام مدلهای آن یکی است؛ به این معنی که انواع سقفهای شیبدار از بخشهای مشابهی برخوردار هستند.
شیب درنظر گرفته شده برای ساخت سقف شیروانی نیز با توجه به فاکتورهای مختلف میتواند کم و یا تند باشد. کمترین درجه شیب برای این نوع از سقفها، 15 درجه و بیشترین میزان شیب با زاویه 70 درجه پیادهسازی میشود.
اجزای سقف شیروانی
همانطور که اشاره شد، اجزای مهم سقف شیروانی باید بهگونهای انتخاب و اجرا شوند که مقاومت و استحکام سازه را افزایش دهند. این بخشها که به ترتیب پیادهسازی میشوند، دارای جزئیات مختلفی است که انتخاب آنها به عواملی مانند نوع اقلیم جغرافیایی، کاربری ساختمان و طرح سقف شیبدار بستگی زیادی دارد. بهعنوان مثال در مرحله زیرسازی سقف شیروانی در مناطق پربارش، تمرکز بر استفاده از عایقهای رطوبتی بیشتر از عایقهای حرارتی است. بهطور کلی در اجرای سقف شیروانی این بخشها پیشروی شما قرار دارد:
پوشش زیرسازی
از مهمترین و اصلیترین بخش های سقف شیروانی میتوان به زیرسازی آن اشاره کرد که اجرای آن باید با ارزیابیها و دقت فراوانی انجام شود. این جزء اصلی از سقف شیبدار درواقع پایه اصلی در اجرای بخشهای دیگر محسوب میشود که مقاومت کلی سقف را نیز تعیین میکند. برای پوشش زیرسازی سقفهای شیبدار میتوان از متریالهای مختلفی مانند پشم شیشه، پنلهای فلزی، پنلهای توری و … استفاده کرد. انتخاب هرکدام از این متریالها باید با بررسی کل سازه، نوع کاربری ساختمان و همچنین مقاومت موردنیاز صورت گیرد.
در اغلب موارد در بخش پوشش زیرسازی سقف شیروانی باید به نحوه عایقبندی بام ساختمان که شامل عایق حرارتی، رطوبتی، برودتی و صدا میشود، دقت داشته باشید و الویتهایتان را درنظر بگیرید. لازم به ذکر است که در بین اجزای مهم سقف شیروانی، بخش پوشش زیرسازی تاثیر زیادی بر کیفیت بام و تعیین عمر استفاده از آن دارد.
تخته ریج
از دیگر بخش های مهم سقف شیروانی میتوان به تخته ریج اشاره کرد. این تختهی افقی در امتداد بالای سقف شیبدار قرار میگیرد و دو طرف بام را به یکدیگر متصل میکند.
جرزها
جرزها از دیگر اصلیترین اجزای سقف شیروانی بهشمار میروند که در نگهداشتن و مقاومت سقف موثر هستند. جرزها وظیفه اتصال تخته پشته را به بالای دیوارهای جانبی برعهده دارند.
فاسیا
فاسیا درواقع تختهای عمودی است که در امتداد لبه سقف قرار میگیرد و انتهای تیرها را میپوشاند.
Soffit
تختهای افقی که در امتداد سطح زیرین سقف قرار میگیرد، سافیت نام دارد. این بخش از اجزای سقف شیروانی، سیستم تهویه را فراهم میکند و سطح زیرین تیرها را میپوشاند.
همانطور که مشاهده میکنید، سقف شیروانی از چندین جزء مهم و کلیدی تشکیل شده است. تیر پشته بالاترین نقطه سقف است که بهصورت افقی و در امتداد بالای سقف قرار دارد. تیر پشته توسط دو خروار شیبدار در دو طرف بام نگه داشته میشود که درنهایت شکل مثلثی به سقف میبخشد. این تیرهای شیبدار با استفاده از تخته ریج به بالای دیوار متصل میشوند. در پایین سقف نیز دو تیر افقی به نام تیرچه سقفی وجود دارد که دو تیرک شیبدار را به هم متصل میکند. این تیرچهها به تحمل وزن سقف و انتقال آن به دیوارهای خانه کمک میکنند.
در ساخت سقف شیروانی از چه مصالحی استفاده میشود؟
درکنار آشنایی با اجزای مهم سقف شیروانی، بهتر است انواع مصالحی که میتوان در اجرای سقف شیبدار استفاده کرد را نیز بدانید. سقفهای شیبدار با ارتفاع متفاوتی ساخته میشوند و در اجرای برخی از آنها، وجود پنجره نیز لازم است. بنابراین ممکن است با توجه به عوامل مختلف، نوع خاصی از مصالح برای اجرای سقف شیبدار موردنظرتان مناسبتر و کارآمدتر باشد. رایجترین انواع مصالحی که در ساخت سقف شیبدار استفاده میشود به شرح زیر است:
آسفالت زونا
متداولترین مصالحی که در اجرای سقف شیروانی کاربرد دارد، آسفالت زونا است. این متریال بهویژه در مناطق پربارش و سقفهای دارای پشتی که احتمال نشتی آب بیشتر است، استفاده میشود. آسفالت زونا با مقاومت عالی دربرابر تغییرات جوی شناخته میشود و امکان انتخاب آن در سبکها و رنگهای متنوع وجود دارد.
سقف فلزی
در موقعیتهای آبوهوایی که امکان وزش بادهای شدید، بارش تگرگ و باران فراوان و همچنین تابش شدید و مستقیم نور خورشید وجود دارد، انتخاب سقف فلزی، مناسب و ایدهآل خواهد بود. سقفهای شیروانی با ورقهای فلزی، مقاوم و بادوام هستند، نگهداری کمی نیاز دارند و البته کمی گرانتر از دیگر مصالح مورداستفاده در ساخت سقف شیبدار هستند.
سقف کاشی
از دیگر انتخابهای پیشروی شما در ساخت سقف شیروانی، میتوان به ورقهایی از جنس کاشی اشاره کرد. بهطور کلی، سقفهای کاشی با مقاومت بالا در برابر تغییرات آبوهوایی، نگهداری آسان و دوام ایدهآل شناخته میشوند. لازم به ذکر است که وزن این متریال کمی سنگینتر از دیگر مصالح بوده و بههمین دلیل نصب آن سختتر و پیچیدهتر است.
سقف چوبی
چوب از دیگر محبوبترین متریال مورداستفاده در اجرای سقف شیروانی است که کاربرد آن قدمت بسیار زیادی دارد. سقفهای چوبی درعین زیبایی و سازگاری با طبیعت، دربرابر نشتی آب نیز مقاومت خوبی دارند. البته باید بدانید که این نوع متریال نسبت به دیگر گزینهها به نگهداری و مراقبت بیشتری نیاز دارند.
سخن پایانی
سقف شیروانی با جذابیتهای ظاهری و مقاومت عالی دربرابر باران و برف شناخته میشوند. امروزه علاوه بر مناطق شمالی کشور، شاهد استقبال زیاد از سقفهای شیبدار در مناطق کم بارش بهویژه در ساخت خانههای ویلایی نیز هستیم. اجزای مهم سقف شیروانی بهگونهای است که مقاومت بام ساختمانها را دربرابر هرگونه تغییرات جوی از باران و برف سنگین گرفته تا تابش شدید نور خورشید، بالا میبرند. اگر میخواهید سقف خانهتان را شیبدار بسازید، حتما در انتخاب نوع سقف و مصالح بهکاررفته در آن به فاکتورهای مختلفی مانند نوع آبوهوا، کاربری ساختمان و مقاومت موردانتظارتان دقت داشته باشید.
پیام بگذارید